Bowls wordt gespeeld met ballen die voorzien zijn van een zogenoemde bi-as. Het loopvlak is aan één zijde iets afgevlakt zodat het gewicht van de bal een beetje uit het midden ligt en de bal, wanneer die gerold wordt, een gekromde route naar het doel aflegt. De diameter van de bowlsbal varieert van 12 tot 15,5 cm en het gewicht bedraagt maximaal 1,5 kg. Bowlsballen, die vroeger altijd zwart waren maar tegenwoordig ook uit andere kleuren bestaan, worden tegenwoordig van een composietmateriaal gemaakt. In het verleden was dat hout en daarom worden de bowlsballen nog steeds 'woods' genoemd.

De 'jack', het doelballetje, is wit of geel van kleur, heeft een diameter van 6,3 cm en weegt 0,2 tot 0,3 kg. Bij de bowlssport is het de bedoeling de eigen bal dichter bij de jack te gooien dan die van de tegenstander. Elke eigen bal die dichter bij de jack ligt is een punt waard. Een bowlswedstrijd bestaat uit een van tevoren bepaald aantal 'ends' waarin elke speler al zijn ballen speelt. Wie aan het eind van de wedstrijd de meeste ends heeft gewonnen, heeft de match gewonnen. Bowls is een sport die tactiek, techniek en inzich combineert. In Nederland wordt bowls gespeeld volgens de spelregels van de World Bowls organisatie. Daartoe is er een vertaling gemaakt van de Laws of the sport of bowls, Crystal Mark Second Edition. Voor de Nederlandse situatie zijn er enkele aanpassingen gemaakt. Klik hier voor het complete spelregelboekje van de NIOBB.

Bowls kan zowel binnen als buiten worden gespeeld door singels (één tegen één), pairs (twee tegen twee), triples (drie tegen drie) en fours (vier tegen vier). In de meeste bowlsclubs in Nederland wordt de sport voornamelijk in sporthallen beoefend op uitrolbare matten van dertig bij vier meter. In Haarlem (acht rinks, foto rechts), Enschede (zes rinks) en Best (twee rinks) bevinden zich buitenbanen. Voor een overzicht van bowlsclubs in Nederland kunt u hier klikken.